Hoop size ~ Wat voor maat hoepel is ideaal?

Dutch text below. See hooping.org for an English article about hoop-size.
See bottom for a warning about massage and fitness hoops!


Met een te kleine hoepel kan het heel lastig zijn te leren hoepelen, en zijn veel trucjes extra moeilijk aan te leren. En zogenaamde fitness hoelahoop of massage hoepel zijn omngeschikt voor comfortabele dans met een hoepel. Iedereen die al lang met veel plezier hoepelt, kan je vertellen waarom een hoepel zwaarder dan een kilo een slecht idee is.

Je ideale hoepelmaat is vooral persoonlijk. En dit verandert als je langer hoepelt.

Beginners hoepelen meestal het prettigst met een relatief dikke en zware hoepel, zo hoog als van hun tenen tot hun navel; meestal 95 a 105 centimeter. Of juist 20 of 25 millimeter dikke buis in het begin ideaal is, is heel erg persoonlijk en afhankelijk van dans ervaring, omvang, aanleg voor hoepelen en meer. Voor optimaal hoepel plezier wil je nadrukkelijk een hoepel in de maat van jouw smaak. Voor hand-hoepelen en hoepelen om je lichaam is niet direct dezelfde maat hoepel ideaal.

Vaak bevalt na een tijdje hoepelen een dunnere en eventueel lichtere hoepel stukken beter, zeker bij langdurig hand-hoepelen, de hoepel van draairichting laten veranderen (breaks) en hoepelen met twee of meer hoepels.

Kinderen en mensen gevoelig voor blauwe plekken, hoepelen niet lang prettig met dikke en zware hoepels. Dan is direct een lichtere 20 of 16 millimeter (polypro) hoepel geschikter.
Ook mensen met veel dans ervaring of gevoel, hoepelen soms snel het liefst met een kleinere (85 a 95 cm hoge) lichtgewicht hoepel.
Alleen jij kan je ideale hoepelmaat bepalen en 'ideaal' is geen vaststaand iets in deze.

Zwaar en licht hoepelbuis is tegenwoordig verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Naast soortelijk gewicht, bepaalt ook flexibiliteit van de buis (vaak uitgedrukt in 'PSI'), de dansbaarheid van je hoepel.

Veel gebruikt materiaal is hpde en polypro, maar er zijn ook hoepels van pex, polyethyleen, hout, aluminium en bamboe.

Het is vaak de moeite waard verschillende maten, en soorten buis te proberen.

Gaffertape en andere grip tapes kunnen voor prettig aanvoelende goede grip zorgen.
Meestal duurt het een tijdje voor je ook prettig kan hoepelen met een hoepel zonder tape, of alleen glad tape.

Hoge-kwaliteits-tape voldoet aan Europese RoHS milieuregel, die concentraties van onder andere lood, kwik, hexavalent chromium, cadmium, PBBs en PBDE verbiedt danwel beperkt. Wel zo prettig!

Ik maak zelf maar een paar - bijna altijd unieke en speciale - hoepels per maand. Andere hoepelmakers kan je vinden op de Hoepel Startpagina

contact

Welke hoepels zijn geen goed idee?

Waarschuing en tip: Er zijn veel zogenaamde massage en fitness hoepels op de markt. Dit soort hoepels zijn geen comfortabele hoepels van 200..600 grams maar wegen 1 a 2 kilo. Ook zitten er vaak noppen aan de binnenzijde voor 'massage'. Ik heb veel verhalen gehoord van hoepeldocenten over mensen die met klachten als enorme blauwe plekken en pijn bij hen aankloppen (als ze door de ellende van massagehoepels, de hoepel niet al in de wilgen hingen). Ik heb zelf ook uitgebreid ervaren hoe onprettig je hoepelt met een massagehoepel. Deze ondingen - ook wel 'torture-hoops' genoemd hebben niets met vrolijk kunnen hoepelen en dansen te maken!
De fitness of massagehoepel verdwijnt dan heel snel ongebruikt in een kast omdat iedereen die langer hoepelt, logischerwijs met een hoepel die comfortabel voelt lijkt te willen hoepelen. Als je een massage of fitness hoepel wilt kan je die goedkoop tweedehands kopen omdat er zo veel ongebruikt in kasten staan, zie bijvoorbeeld marktplaats.nl. Ik raad aanschaf echter heel nadrukkelijk af. Niet in de laatste plaats omdat massagehoepels in het ergste geval voor interne bloedingen en serieuze schade kunnen zorgen. Niet voor niets staat op de doos van deze hoepels ook een waarschuwing als maximaal 10 minuten per dag hoepelen.
Bij ongeloof nodig ik je uit wat willekeurige leuke hoepelfilmpjes op Youtube op te zoeken, waar je zal zien dat geen serieuze hooper die ook trucjes kan of wil leren, een fitness of massagehoepel gebruikt.
See also: too heavy hoops

Fitness hoops and massage hoops, are known by active hoopers and hoopdancers as "torture hoops"!


Rather not be tricked by tell-sell alike marketing, promising flat bellies and quick calorie burning, or a six-pack.

Hoops with curves or massage nops on the inside, can hurt a lot and can even be a serious health risk*.

Finding your flow in hoopdance with a massage/fitness hoop is a bad idea for most if not all people.

* 1) perirenal hematoma 2) these hoops do come with a health warning not to hoop for some specified amount of minutes 3) ask around at some well established hoop teachers, and they can surely tell you about people with pain and bruises who finally get hands on a comfortable hoop. Hooping can be fun without pain. Do enjoy your hoopings!

Home